Používáním tohoto webu souhlasíte s ukládáním cookies (viz Podmínky používání). Cookies jsou nutné pro fungování webu. Rozumím

Nakrmte svou dóšu - co nám chtějí říct stresové situace a jak se dát do pohody?

img 21. Červenec 2015

Od australského specialisty na meditaci pro FirstClass.cz

Přemýšleli jste někdy o tom, co je vlastně zdraví?

V západní kultuře je zdraví chápáno jako nepřítomnost nemoci.

Podle východní filozofie je zdravím užívání si plnosti života.

Odlišný je také přístup ke zdraví.

V západní kultuře chtějí mít lékaři univerzální rady a medikamenty. Věří, že jedno může být dobré pro všechny. Ale má to háček: Jak se potom západ vyrovnává s faktem, že všichni nejsme stejní?

Východní učení a moudrosti napříč kulturami, typicky Ajurvéda, přemýšlí o každém jedinci jinak. Vnímá rozdílnosti. A to dokonce rozdílnosti v každé osobě během jediného dne. Co tím myslím?

Všimli jste si, jak na stejnou situaci reagují různí lidé odlišně? Představme si tři přátele v jednom autě, kteří se zasekli v dopravní koloně.

kolona

Pan V. je na místě spolujezdce. Znervózní, překotně se dívá na hodinky a neklidně si hraje s kravatou. Boj se odehrává v něm. V duchu si opakuje: „Jestli se to nerozjede, tak se bojím, že zmeškám důležitou schůzku.“ (Pokud jste tento typ, nevěšte hlavu, klasickým příkladem této osobnosti jsou Woody Allen nebo Audrey Hepburn.)

Paní P. řídí auto. Neustále troubí a křičí z okýnka: „Kdyby tu nejeli pitomci, tak bychom nejeli pozdě. Hněte se!“ Emocím dává průchod. (Klasickým příkladem této osobnosti mohou být Mel Gibson nebo Madonna.)

Slečna K. je na zadním sedadle. Dívá se nepřítomně z okýnka a odevzdaně sleduje chodce. Jen si povzdechne: „Proč se tohle stane vždycky mně?“ (Klasickým příkladem této osobnosti jsou Sophia Loren nebo Oprah Winfrey.)

Komu se podobáte Vy?

nervozita

V neočekávané zátěžové situaci, mezi které patří hlavně časový pres, naše okamžitá stresová reakce ukazuje naši vrozenou přirozenost. Této ukryté tváři, která vystoupí navenek, se říká Dóša. Ajurvéda považuje Dóšu za tělesně-duševní typ. To, jak se chováme, totiž ovlivňuje to, jak působíme a vypadáme. Předurčuje to překvapivě mnohé v našem životě:

Pana V. jsme tak oslovovali proto, že v Ajurvédě se jeho typu Dóši říká Váta. Bývá vysoký a hubený, trochu nedbalý. Často zkouší něco nového, a když je rozrušený, hodně gestikuluje. Jeho kůže bývá suchá, obzvláště ve větrném počasí. Občas je hladový, protože se zapomene najíst. Přesto se snaží jíst „správnou stravu“ jako saláty, poslední dobou je možná přesvědčený, že raw food je úplně nejlepší. Neví, že by byl šťastnější s polévkami a vařenou stravou.

Paní P. jsme říkali tímto písmenem, protože její Dóša se nazývá Pita. Bývá dobře oblečená. Lehce se opaluje až spaluje na sluníčku. Musí včas jíst, jinak to odnáší každý okolo. Zato dokáže jíst cokoli. Nevadí jí káva, ale více než jedna denně v ní zvyšuje agresivitu a zlost, připadá jí pak, že ostatní nic nedělají a jen ona ano.

Slečna K. má takovou iniciálu, protože v rejstříku Dóši je typem Kafa. Mívá čistou kůži, snadno nabírá váhu, mívá trochu sklon k melancholické náladě. Dokáže být podporou ostatním, když trpělivě naslouchá jejich problémům. Ale sama potřebuje motivaci z vnějšku, aby udělala to, po čem touží. Lehká, suchá a pálivá jídla její náladu odlehčují a uvolňují.

Váta, Pita, Kafa. To jsou jen 3, řekl bych, neředěné případy. Lidé jsou ale i kombinací těchto Dóš. Pokud si však uvědomíme své tendence být ve stresových situacích některým z tělesně-duševních typů, umožní nám to vyvážit se, a to pomocí stravy a životosprávy (svého celkového chování), která nám v té chvíli opravdu prospěje. To je jeden z darů Ajurvédy. Této moudrosti, která přesahuje kulturní hranice. Ajurvédu, aniž jí tak říkaly, měly v hlavách už naše babičky, respektive babičky z každé doby a každého místa na světě. Učily nás, jak naplnit náš život tím, že uznávaly a využívaly naši individualitu.

Jak tedy se svými Dóšami pracovat?

Uvědomme si, že každý z nás reaguje na různé životní situace odlišným způsobem a ten samý člověk může jednat rozličně v rozličné denní časy. Nejčastěji se projevují tyto tři Dóši a nejvíce na ně zabírá následující:

doplnění energie

Pokud jsme rozrušeni, vystrašeni nebo se vznášíme v oblacích (Váta), potřebujeme se uzemnit. Dejme si masáž horkým olejem, hustou polévku nebo zázvorový čaj s citronem.

Pokud ztrácíme klid a stoupá v nás horkost (Pita), pak se potřebujeme zchladit. Zaplavme si, vypijme čaj z čerstvé máty nebo kokosovou vodu.

Pokud se cítíme bezmocně zaseknuti na místě, na dně nebo v depresi (Kafa), potřebujeme stimulaci, nakopnout se. Jděme na rychlejší procházku. Dejme si lehkou ostrou čínu. Nebo pijme horký hruškový/jablečný džus, případně espresso.

Ajurvéda chápe psychologii jídla neobvyklým způsobem. Věří, že náš emocionální stav (to, co cítíme) můžeme změnit tím, co jíme a jak trávíme svůj čas.

jídlo

Mimochodem, zajímavé je, že příroda Dóšám rozumí. Například pozdní zima a jaro bývají čas Kafy – vlhko, těžko. Léto je Pita – horko. Podzim a začátek zimy je Váta – větrno, sucho. Příroda ovšem současně poskytuje živočišstvu včetně lidí jídlo, aby kompenzovala, vyrovnala své účinky. Dává například lehké saláty a zeleninu na jaře (na těžkou Kafu), osvěžující šťavnaté ovoce v létě (na horkou Pitu) a olejnaté ořechy na podzim (na suchou Vátu).

Ano, příroda funguje v rovnováhách. Ale současně je plná změn. Pokud se nad tím zamyslíme, uvědomíme si, že rovnováha je nestálá, nespolehlivá, takže by ani neměla být naším životním cílem. To, co hledáme, není rovnováha, ale harmonie – schopnost vyrovnávat se se změnami, nerovnováhami. Jinými slovy: Všechny naše nerovnováhy (vzteky, nálady, nespokojenosti) jen vyjadřují nedostatek harmonie mezi tím, kdo jsme (naše vnitřní podstata a rytmy) a tím, co děláme a jíme (jak naši podstatu a rytmy živíme). Nebo také vyjadřují nedostatek našeho souladu s rytmy přírody.

Ajurvéda má jeden jednoduchý a konečný test zdraví: Cítíš se v pohodě, šťastně ve svém životě? Pokud ne, je čas něco udělat. Pochopit přírodu. Pochopit sebe. Nečekat. Čekáním nerovnováhu nenapravíme.

Australan Tim Mitchell učí Védskou meditaci (spolehlivý přístup k hlubokému odpočinku) po celém světě a v poslední době zejména v Evropě a v Praze. Právě vede kurzy v Praze se svým manažerem a překladatelem Tomášem Reinbergrem.

Did you like the article? Recommend it to others.

Comments article

Archive

Next events

sun 21. 4. - wed 24. 4. 2024 Meditation course

sun 2. 6. - thu 6. 6. 2024 Meditation course

sun 15. 9. - wed 18. 9. 2024 Meditation course

sun 3. 11. - wed 6. 11. 2024 Meditation course

sun 8. 12. - wed 11. 12. 2024 Meditation course

Order lecture
Partners:

Another contacts:

Google+