Používáním tohoto webu souhlasíte s ukládáním cookies (viz Podmínky používání). Cookies jsou nutné pro fungování webu. Rozumím

Co je nejdůležitější u jídelního stolu aneb Jak lépe zvládnout pracovní týden

img 13. Červenec 2015

Od australského specialisty na meditaci pro FirstClass.cz

Položím Vám jednu otázku zdánlivě odjinud: Co je ta nejdůležitější věc u jídelního stolu?

Doufám, že je zřejmé, že to nejsou stříbrné rodinné příbory nebo drahý porcelán.

Jen zdánlivě jasná odpověď je, že to je jídlo na stole nebo výživné látky v pokrmu.

Sir William Schwenck Gilbert (1836 – 1911), anglický dramatik, řešení zná: „Nezáleží tolik na tom, co je na stole, ale spíše na tom, co je na židlích.“ 

unavená

To je ta nejdůležitější věc u stolu – VY. Kdo jste a v jakém jste stavu.

O tom, kdo jsme, se budeme podrobně bavit někdy příště, ale je zřetelné, že všichni nejsme stejní (i když je tento fakt obvykle ignorován). Přitom nosíme STEJNÉ oblečení, přijímáme nejposlednější UNIVERZÁLNÍ výživové směry, které jsou zrovna populární (Atkins, paleo, raw atd.). Jde vůbec odlišnost a stejnost dohromady?

To, v jakém stavu jsme, a zejména v jakém stavu je naše zažívání, je to nejpodstatnější. Dobré zažívání totiž dokáže získat a vytvořit si vše, co je potřeba, i z málo výživné stravy. Přijaté množství se nerovná využitému množství.

Naše zažívání je jako oheň – pokud hoří dobře, poskytuje teplo (vyrovnaná tělesná teplota), světlo (zářivá kůže a jiskra v očích), energii (pokud se po jídle cítíme unaveni, znamená to, že naše tělo vydává více energie na strávení jídla, než kolik energie z jídla získá) a pocit pohodlí a radosti (máme nadšení a jsme šťastní).

žrout

Pokud krb hoří špatně, vzniká jen kouř, chlad a nedohořelé zbytky, které ráno pracně vymetáme. Stejně tak náš zažívací oheň nehoří správně, pokud máme nedostatek energie a lehkosti; vydáváme silný tělesný zápach, máme po jídle bolesti a nebo prostě nejsme šťastní.

A je tu ještě jeden činitel: Moderní život plný změn je jako silný vítr, který sfoukává náš oheň. Jak dosáhnout opaku? Jak oheň rozdmýchat, a to nejen na začátku pracovního týdne?

1) Před každým najezením bychom měli cítit hlad (oheň zdravě a nedočkavě hoří). Pokud hlad nemáme, potom ho stimulujme. Ostřeji se projděme, rozžvýkejme trochu zázvoru, věnujme chvíli přičichávání k jídlu, než začneme jíst, nebo si lokněme vína (alkohol hoří).

2) Před snídaní si dejme velkou sklenici teplé vody s vymačkanou šťávou z limetky či citronu (pro očištění).

3) V krvi nám nebude kolovat například celá mrkev. Nejprve se veškerá strava musí zkapalnit, takže vše, co vsouváme do úst, opravdu dobře kousejme.

4) V průběhu dne usrkávejme ideálně zázvorový čaj.

5) Jezme jídlo, které nám chutná, a ne to, které je pro vás prý dobré. Užívání si jídla je nejlepší zlepšovač trávení. Užívání si jídla znamená jíst ho pomalu, ne házet ho do sebe. Nechme i své děti jíst to, co jim chutná, kromě případů, kdy jsou (stejně jako my) ovlivněné reklamou a nebo se jedná o přidané látky jako třeba bílý cukr. Nenuťme jim takzvané „zdravé jídlo“.

6) Zapalme si svíčku, a tak pozvěme oheň ke stolu. Vyzkoušejte tento malý rituál, než řeknete „ne, to nebude fungovat“.

7) Občas se zastavme, zhluboka se nadechněme a pomalu s povzdechem vydechněme. Naučme se praktikovat toto úlevné cvičení například po zvládnutí náročného úkolu, v několika sekundách nás bezvadně zregeneruje. Dopřejme si zkrátka oddech od nekonečného vichru moderního života. Zkuste to. Ucítíte rozdíl v tom, jak se cítíte.

meditace za notasem

Naše trávení je klíč ke zdraví. Ajurvéda, tedy moudrost, jak žít život správně, nás od spekulací naší mysli vede zpět k inteligenci našeho těla.

A na závěr ještě bonusový tip: Přestěhujme kuchyňskou sůl z kuchyně do místnosti, kam patří. Tedy do prádelny. Chlorid sodný je průmyslová čisticí chemikálie. Pravá sůl, kterou bychom měli solit, je vysušený oceán bez odebrání čehokoli. Nahraďme proto kuchyňskou sůl nerafinovanou nebo kamennou solí. Má všech 82 minerálů včetně sodíku a chlóru, které jsou základními stavebními kameny života.

Dobrá sůl je nejlepší doplněk stravy. A díky ní chutná jídlo ještě lépe.

Zkrátka a dobře. Vychutnávejme. To je vždy to nejlepší, co můžete udělat.

Co je dobré vědět: Ajurvéda je moudrost ověřená časem, která přesahuje kulturní hranice. Učí nás, jak vyživovat nás a náš život. Je to moudrost od každé babičky, z každé doby a každého místa na světě. Tim Mitchell studuje a praktikuje ajurvédu po 25 let a vede ajurvédské kurzy. Dále učí kurzy jógy a védské meditace po celém světě. V ČR je pro něj organizuje Tomáš Reinbergr.

Líbil se Vám článek? Doporučte ho ostatním.

Napište komentář k článku

Vypsané kurzy

neděle 21. 4. - středa 24. 4. 2024 Kurz meditace

neděle 2. 6. - čtvrtek 6. 6. 2024 Kurz meditace

neděle 15. 9. - středa 18. 9. 2024 Kurz meditace

neděle 3. 11. - středa 6. 11. 2024 Kurz meditace

neděle 8. 12. - středa 11. 12. 2024 Kurz meditace

Chci si objednat kurz
Partneři: